order_bg

Tala Fou

Malo Chip, Isaraelu

Ua faateteleina le leaga o feteenaiga a Isaraelu ma Palesitina.E oʻo mai ia Oketopa 14, 2023, na taʻua ai e le Matagaluega o le Soifua Maloloina a Palesitina, o le taamilosaga a Isaraelu ma Palesitina o loʻo i ai nei, ua maliliu ai le 1,949 Palesitina ma le sili atu i le 8,600 ua manunuʻa.O faʻamaumauga a Isaraelu na taʻua ai le aofaʻi o tagata maliliu i le sili atu i le 1,300 ma le aofaʻi o tagata manuʻa e tusa ma le 3,484.

O le a'afiaga o le fete'ena'iga ua sosolo atu i le sapalai o chip, ma ua lipotia mai o le gaosiga ma le fa'aogaina o galuega i totonu o le sapalai fa'aeletonika a Isaraelu ua a'afia fo'i.

O Isaraelu, le “nuu itiiti” o loo i le toafa i Sasaʻe Tutotonu, o le mea moni lava o se “malo malo.”I totonu o le lotoifale, e toetoe lava 200 kamupani chip, ma o kamupani tetele o le lalolagi o loʻo faia suʻesuʻega ma atinaʻe i Isaraelu, ma e tele fabs i Isaraelu.

O le a le mea ua avea ai Isaraelu ma “malo malo”?

01. O Isaraelu e le o se "faamanuiaga" mo semiconductor

O Isaraelu, o le lua vaetolu o le toafa, e i lalo ifo o le 10 miliona le faitau aofaʻi.

O sea atunuu laititi ma tulaga le lelei e toetoe lava 200 kamupani chip, o loʻo tuʻufaʻatasia nofoaga suʻesuʻe ma atinaʻe o tagata tino ese e pei o Apple, Samsung, Qualcomm, ma faʻalagolago i alamanuia faʻatekonolosi e na o le pau lea o le atunuʻu atiaʻe i Sasaʻe Tutotonu.

Na faapefea ona faia e Isaraelu, ma o le ā na tupu i lana pisinisi semiconductor?

I le silia ma le 3,000 tausaga ua mavae, na taʻitaʻia ai e le perofeta o Mose tagata Iutaia mai Aikupito i Kanana, i le va o le Naila ma le Eufirate, lea na latou talitonu o le “Nuu o le Folafolaga” a le Atua o le suāsusu ma le meli.

Ina ua uma ona faatoʻilaloina e le Emepaea o Roma, na amata ona feoaʻi tagata Iutaia mo le silia i le 2,000 tausaga.E leʻi oo i le 1948 na faavaeina ai le setete o Isaraelu, na iʻu ina faavaeina se setete e toʻatele o Iutaia, ma toe foʻi atu ai tagata Iutaia i lo latou “Nuu o le Folafolaga.”

Ae sa leai se suāsusu ma se meli o Isaraelu.

E naʻo le pau lea o le atunuʻu i Sasaʻe Tutotonu e aunoa ma le suauʻu ma le kesi, e na o le 25,700 sikuea kilomita, fanua matitiva, leai se vai, geopolitical le mautu, ma le feeseeseaiga i le va o atunuu Arapi lata ane e leʻi faʻamautuina, e mafai ona fai mai. o tulaga faanatura o Isaraelu e leai ni aogā.

Ae ui i lea, o Isaraelu na o le pau lea o le atunuʻu atiaʻe i Sasaʻe Tutotonu, faʻatasi ai ma le GDP e $ 54,710 i le 2022, faʻavasega le 14th i le lalolagi.

Su'esu'ega ma le toto'a o le fausaga o alamanuia a Isaraelu, i le 2022, na maua ai e le alamanuia tulaga maualuga le 70% o le aofa'i o le GDP, lea e sili atu le maualuga o auaunaga tau tekonolosi nai lo le auaunaga masani.Faʻatasi ai ma oloa faʻatau atu i fafo e tusa ma le 54% o le aofaʻi o oloa faʻatau atu a Isaraelu i le 2021, e mafai ona faʻapea o le alamanuia maualuga-tekonolosi o le ivi lea o le tamaoaiga o Isaraelu.Ole alamanuia semiconductor, lea e maua ai le 16 pasene o oloa faʻatau atu i fafo, o se nofoaga susulu.

1

O le talafaasolopito o le semiconductor a Isaraelu e leʻo vave, ae ua vave ona atiaʻe, ma ua avea ma taʻutaʻua o le lalolagi semiconductor itulagi i se taimi puupuu.

I le 1964, na faʻatūina ai e se kamupani gaosi mea tau fesoʻotaʻiga a Amerika le uluai semiconductor suʻesuʻega ma atinaʻe nofoaga tutotonu i Isaraelu, faʻailogaina le amataga o le semiconductor alamanuia i Isaraelu.

I le 1974, o le kamupani lona lua o le semiconductor sili ona tele i le lalolagi, o le ofisa autu i Santa Clara, Kalefonia, na tauanau e ana tagata faigaluega Isaraelu e tatala lona uluai R&D nofoaga autu i fafo atu o le Iunaite Setete i Haifa, Isaraelu.Talu mai lena taimi, ua alu ese le pisinisi semiconductor a Isaraelu.

I le tele o tausaga mulimuli ane, o aso nei a Isaraelu semiconductor ua avea ma malosiaga e tatau ona mafaufauina.I le faitau aofa'i e i lalo ifo o le 10 miliona, e sili atu i le 30,000 inisinia chip ma toeitiiti atoa le 200 kamupani chip, o lo'o fa'atautaia sa'o pe leai fo'i ni galuega.

2

02. O Isaraelu o se malo amata o semiconductor, ae leai ni kamupani chip tetele mai Isaraelu

O Isaraelu o se fanua laʻititi, toafa, mativa punaoa, e le o se atunuʻu punaoa, e le mafai ona gaosia mea semiconductor.E tusa ai ma tulaga faʻafanua, o loʻo iai uiga faʻapitoa a Isaraelu semiconductor: muamua, mamanu chip;Lona lua, o le tele o latou o pisinisi laiti ma feololo, e aunoa ma ni tagata tetele i le lotoifale;O lona tolu o le sailia lea o auala i le va o Saina ma Amerika ma taulaʻi i pisinisi.

O le mafuaʻaga o le mamanu vaʻaia e matua faigofie lava ona malamalama, e le mafai ona faia piliki e aunoa ma ni vaomago!O le laueleele o Isaraelu e leai ni punaoa, ma e mafai ona faalagolago i luga o le mafaufau malamalama o Isaraelu e ui i le ala mamanu maualuga.

Chip design o le agaga o le alamanuia semiconductor a Isaraelu.E tusa ai ma fuainumera, o Isaraelu e tusa ma le 8% o le lalolagi taleni mamanu mamanu ma kamupani suʻesuʻe ma atinaʻe.E le gata i lea, i le 2021, o le aofaʻi o 37 kamupani faʻavaomalo i Isaraelu o loʻo faʻagaioia i le semiconductor industry.

O fale gaosi oloa a Isaraelu e toalaiti, ae le o toesea.O Isaraelu i le taimi nei e lima fau fafie.I masini semiconductor, o loʻo i ai kamupani faʻavaomalo faʻapea foʻi ma kamupani faʻapitonuʻu.

O le mea lea, o le tuufaatasiga o loʻo i ai nei o le filifili a le alamanuia chip a Isaraelu e masani lava ona aofia ai kamupani faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻiga, suʻesuʻega ma atinaʻe nofoaga autu o kamupani faʻavaomalo, kamupani masini semiconductor ma nai fale gaosi oloa.

Ae ui i lea, e tele naua chips o loʻo i totonu o le faʻatulagaina o Isaraelu, aisea e leʻi fanauina ai e Isaraelu se sauai faapena?

O le tele o nei mea e fa'atatau i le fa'aogaina o pisinisi a Isaraelu.

O Isaraelu o se atunuʻu faʻapisinisi tele.Faatasi ai ma le sili atu i le 7,000 kamupani tekonolosi fou, o Isaraelu o loʻo i ai le maualuga maualuga o amataga i le lalolagi, e tutusa ma le 1 tagata fai pisinisi mo tagata 1,400 uma, ma o le fua faʻatatau o le amataga o le tagata e matua le mafaatusalia.

I le pisinisi semiconductor, i le 2020, na tulaga lua Isaraelu i le lalolagi i tulaga o le numera o semiconductor startups, pe a uma le Iunaite Setete.

Talu ai latou te fiafia tele i mea fou ma "mea fou fou", o le semiconductor elites i Isaraelu ua latou faʻatuina a latou lava kamupani semiconductor, vaʻavaʻai i le tele o tagata tetele chip i le lotoifale, e le o le avea pe sili atu, ae ia maua!

O le mea lea, o le ala o le tele o kamupani semiconductor a Isaraelu e pei o lenei: faʻatūina se amataga - faʻalavelave i totonu o se fanua - mauaina e se tagata sauai - amata le isi taamilosaga o pisinisi.

Mo lenei mafua'aga, o le tele o le faitau selau o kamupani semiconductor amata a Isaraelu o lo'o taula'i i le fa'alelei o tekonolosi nai lo pisinisi ma fa'agaioiga.

E le gata i lea, ia vaʻavaʻai totoʻa i le maketi semiconductor i Isaraelu.Manatufa'amatalaga mo le vaega tele o le maketi semiconductor a Isaraelu, sosoo ai mapulega mana ics, tupe meataalo, I luga o le Fa'aaliga Mata, matupe meataalo analog.

3

O le maketi sili ona tele mo semiconductor i Isaraelu o faʻamaumauga faʻamaumauga, sosoo ai ma fesoʻotaʻiga, fale gaosi oloa, faʻatau eletise maaveta'avale tuto'atasi.

4

A maeʻa ona maua lana lava auala, o loʻo faʻatupulaia pea le semiconductor a Isaraelu i tausaga taʻitasi, ma e faʻamoemoeina e mafai e le maketi semiconductor a Isaraelu ona oʻo atu i le $ 1.14 piliona i le 2023. E taua le taʻua o Saina o le maketi sili ona tele mo tagata faʻatau mo semiconductor Isaraelu.

I le 2018, ina ua amata le taʻaloga Sino-US, o le semiconductor exports a Isaraelu i Saina na faʻatupulaia saʻo i le 80%, ma faʻafuaseʻi ona avea semiconductor o se vaega taua o le va o le tamaoaiga i le va o Saina ma Isaraelu, ma o faʻamatalaga lata mai o loʻo faʻaalia ai o Saina o loʻo sili pea. fa'atau atu tupe meataalo a Isaraelu i le 2021.

03. Ua lava taleni ma tupe faavae a Isaraelu e lagolago ai Israel Semiconductor

O “tulaga faanatura” o Isaraelu ua matuā matitiva lava, aiseā ua mafai ai ona tupu aʻe Isaraelu ma avea ma malo malo?

O le tali puupuu o le: mauoa ma lelei le fesoʻotaʻiga.

Tusa lava po o le a le laina o galuega.O tupe faavae e masani lava o se vaega taua i le atinaʻeina o atinaʻe, aemaise lava i le semiconductor alamanuia.

Semiconductor o se pisinisi e manaʻomia le faʻaauau pea ona susunuina o tupe, ma o le lafoina o le tele o tupe e le o se taunuuga, o se faʻafouga maualuga ma maualuga le lamatiaga.O kamupani semiconductor amata e manaʻo e ola, e le faigofie, e mafai ona faʻaumatia se mea sese, e matua maualalo le fua o le faʻapalepale.

I le taimi nei, e taua tele le matafaioi o tupe faʻavae.Venture capital e faasino i le teufaafaigaluegaina o tupe teufaafaigaluega o loʻo i ai le malosi tau tupe e faʻatupe ai le aufaipisinisi i tekinolosi faʻapitoa ma faʻamoemoega lelei o le atinaʻeina o maketi, ae leai se tupe amata, ma tauaveina le lamatiaga o le faʻaogaina o tupe i le amataga.

O le faʻataʻitaʻiga o le saienisi ma tekinolosi faʻavaomalo - Silicon Valley, o le ki i lona manuia o le faʻatupuina o faʻalapotopotoga faʻapitoa, lea e faʻaleleia atili ai le faʻapalepale o faʻaletonu o kamupani amata, ma maua ai le malutaga mo kamupani amata.

Ma o Tel Aviv, le laumua o Isaraelu, o se nofoaga e aoina ai tupe faavae, e maualuga lona maualuga o le gaioiga i le faʻaaogaina o tekonolosi (faʻasologa o galuega o le faʻaleleia o meaola), lona lua i Silicon Valley.E tusa ai ma le lipoti, 11 pasene o le lalolagi atoa VC faʻafaigaluegaina i Alamanuia 4.0 na alu i kamupani Isaraelu.I le 2021, o le aofaʻi o tupe faʻafaigaluega na faʻafaigaluegaina i Isaraelu na oʻo atu i le $ 10.8 piliona, 28 taimi i le Iunaite Setete, ma le aofaʻi o tupe faʻafaigaluega na faʻafaigaluegaina i Isaraelu i le 2022, e ui lava i le paʻu, na oʻo atu i le $ 8.1 piliona.

I le faaopoopo atu i le ulufale mai o tupe faavae, ua saunia foi e le malo o Isaraelu tulafono puipuiga faapea foi ma le faatupeina o amataga.

I tua i le 1984, na pasia ai e Isaraelu le Tulafono Faʻamalosia o Suʻesuʻega ma Atinaʻe Alamanuia, poʻo le "R&D Law."

I lalo o lenei tulafono, o poloketi su'esu'e a le OCS e fa'amalieina ma fa'amalieina e le Ofisa o le Saienitisi Sili e agava'a mo le fa'atupeina e oo atu i le 50 pasene o tupe fa'aalu.I le fa'afesuia'iga, e mana'omia le tagata e mauaina le totogi o totogi o le OCS.E tatau i le tagata e mauaina ona tu'uina atu lipoti fa'avaitaimi i totogi e totogi atu i le OCS, lea e iai le aiā tatau e asiasia ai tusi a le tagata e mauaina.

E tusa ai ma lafoga, e tuʻuina atu foʻi e Isaraelu faiga faʻavae faʻapitoa i pisinisi maualuluga.I le 1985, o le aofaʻi o lafoga a Isaraelu e 61 pasene;e oo atu i le 2022, ua paʻu i le 23 pasene.O loʻo iai foʻi i Isaraelu se Tulafono Faʻapitoa Angles e tuʻuina atu lafoga faʻamalosi i tagata tumaoti o loʻo teu tupe i kamupani laiti, aemaise lava i latou o loʻo i ai suʻesuʻega ma atinaʻe gafatia.

O loʻo iai tulafono a Isaraelu e faʻamalosia ai le R&D ma le faʻafouina, ma mataʻituina poʻo fea e faʻaalu ai tupe ma taunuʻuga o galuega.Tuuina atu tupe ma le limafoai, tupe e mafai foi ona faʻaalu i le pito o le naifi, fai faalua le taunuuga.

O tupe fesoasoani a le malo ma le tele o pisinisi faʻapisinisi e faʻatupuina ai kamupani semiconductor a Isaraelu "tulaga tau tupe."

I le faaopoopo atu i le tupe, e tatau ona faia e se tasi.

E sili atu i le 70 pasene o le faitau aofaʻi o Isaraelu o tagata Iutaia.Pe a oo i tagata Iutaia, e vave lava ona tulaʻi mai le “faailoga” o lo latou atamai silisili.

E faigata ona fai atu pe o tagata Iutaia e sili ona maualuga, ae e moni e tele a latou tagata aʻoaʻoina.

E tusa ai ma faʻamaumauga, o tagata suʻesuʻe faʻasaienisi a Isaraelu e tusa ma le 6% o le faitau aofaʻi o le atunuʻu, 135 saienitisi ma inisinia i le 10,000 tagata, sili atu nai lo le Iunaite Setete o 85 tagata, o le vaega muamua o le lalolagi.77% o Isaraelu e sili atu i le 12 tausaga o aʻoaʻoga, 20% o le faitau aofaʻi o loʻo i ai se tikeri i le iunivesite, ma e toetoe lava 200,000 tamaiti aʻoga kolisi i le atunuʻu.

E lē gata i le faatāuaina o le tele o taleni a le atunuu e maua mai i aʻoaʻoga, ae o loo maua foʻi e Isaraelu se aofaʻiga tele o tagata malaga mai e maualuluga aʻoaʻoga.

O tagata Iutaia ei ai a latou lava "miti o le toefuataiga" tulaga ese, o lea ina ua maeʻa le faʻavaeina o Isaraelu na faʻasalalau le "Tulafono o le Toe Foi", o lona uiga, soʻo se Iutaia i le lalolagi na malaga muamua i Isaraelu, e mafai ona maua le tagatanuu Isaraelu.

O tagata malaga mai Iutaia mai atunuʻu atinaʻe ma le Soviet Union muamua na latou aumaia le tele o saienisi ma tekinolosi i Isaraelu, lea na tele sona sao i le faʻafouina o Isaraelu.O nei tagata faimalaga e masani lava ona i ai se tikeri maualuga o aʻoaʻoga, o loʻo i ai le tele o inisinia sili ona lelei, o nei taleni ua faia se sao taua i le atinaʻeina o alamanuia maualuga-tekonolosi a Isaraelu.

04. Aotelega

O le nuu anamua o Kanana, le “Nuu Folafolaga,” ma le Isaraelu moni, sa toetoe lava a “leai se mea.”

I Sasaʻe Tutotonu, lea o loʻo i luga o le toafa, Isaraelu, faʻatasi ai ma le faʻafouina, tupe faavae ma isi fuafuaga, ua faia mo ona faʻalavelave faʻale-natura ma faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma ua avea ma taulaiga o le lalolagi semiconductor alamanuia i se taimi puupuu.E manino lava o le semiconductor "talafatu" o Isaraelu e le o le folafolaga a le Atua, ae o le faitau afe o Mose ma ana fanau.


Taimi meli: Oke-24-2023